EU-resolutie zeer kritisch over mensenrechten in Iran

Donderdag 3 april heeft de EU in een resolutie ondubbelzinnig zijn afkeuring uitgesproken over de Iraanse opstelling om de dialoog met het Westen te beperken tot zijn nucleaire programma en de mensenrechten niet te adresseren.

De Europese Unie heeft in de resolutie ‘de Europese strategie jegens Iran’ duidelijk te kennen gegeven dat met Iran niet alleen gesproken mag worden over het Iraanse atoomprogramma, zoals Iran dat graag wil, maar dat ook de mensenrechten situatie besproken dient te worden. In Iran steeg het aantal executies van 314 in 2012 naar naar 369 in 2013. Volgens Amnesty International  ligt het aantal echter rond de 700.De resolutie roept de Europarlementariërs op in hun contacten met Iran de mensenrechten aan de orde te stellen. De resolutie wijst verder op de Iraanse  weigering om samen te werken met de VN-mensenrechten commissie. Iran weigert bv. de speciale rapporteur mensenrechten tot het land toe te laten. Verder spreekt de EU zijn ernstige zorgen uit over martelingen en oneerlijke processen die in Iran zouden plaatsvinden.

Iran heeft furieus op de resolutie gereageerd en wil op zondag 6 april de mogelijkheid de nuclaire besprekingen met P5+1-landen op te schorten. Een nieuwe ronde besprekingen gaat 7 april van start. Avaz Heydarpour, lid van het Iraanse parlement, zegt dat de resolutie duidelijk de invloed van de Zionistische lobby ademt.

Lees verder:

Europa neemt anti-Iran resolutie aan

Executies in Iran gestegen

Iran reageert furieus over Europese anti-Iran resolutie

Iraanse MP beschuldigt de Zionistische lobby