Israelische opinipeiling onder Iraanse respondenten

Het Interdisciplinary Center (IDC) Herzliya komt met opmerkelijke resultaten over publieke opinie in Iran over Israel en nucleaire bewapening.

Het Herzliya instituut heeft in de maanden mei en juni een telefonisch enquête uitgevoerd in Iran onder 529 Iraniërs. Bijna 40% van de ondervraagden zijn van mening, dat Iran Israel met erkennen na een vredesakkoord tussen Israel en de Palestijnen. 74,2% vindt dat Iran diplomatieke- en handelsbetrekkingen met de VS moet aangaan. Meer dan 45% van de respondenten is niet bereid de nucleaire ambities op te geven in ruil voor de opheffing van alle sancties tegen het land, 40% wil dat wel. Van de ondervraagden is 9% ook bereid het civiele gebruik van atoomenergie op te geven. 70% Steunt wel de onderhandelingen, die Iran voert met het westen.

De telefoongesprekken werden vanuit het Herzliya-instituut gevoerd. De meeste respondenten vroegen niet naar verdere details. Wel vroegen zij een toezegging, dat hun namen niet genoemd zouden worden. Professor Mintz, onder wiens leiding de opiniepeiling werd uitgevoerd, zegt dat het onderzoek louter en alleen was bedoeld om te weten wat er onder de Iraniërs leeft.

Lees verder:

Israel voert opiniepeiling uit in Iran

40% van de Iraniërs bereid nucleaire ambitie op te geven in ruil voor opheffing sancties

Opinie: rationele overwegingen kunnen resulteren in kernoorlog tussen Iran en Israel