Mensenrechten Iran prioriteit voor EU

Europa moet niet alleen focussen op Iran nucleaire aspiraties, maar moet ook prioriteit blijven geven aan de schending van mensenrechten door Iran.

Marietje Schaake bezocht eind 2013 met 4 andere  leden van het Europees Parlement Iran. In haar speech deze maand voor de Atlantische Raad (Atlantic Council) zei zij, dat de delegatie Iran erop heeft gewezen, dat mensenrechten voor Europa prioriteit is en dat dat ook zal blijven. De delegatie had ook een ontmoeting met mensenrechten activist, Sotoudeh, die samen met 80 andere politieke gevangenen  in september uit gevangenschap was vrijgelaten. De Europese delegatie, aldus Schaake, heeft de Iraanse autoriteiten ook aangesproken over de voltrekking van doodstraffen. Vorig jaar executeerde Iran minstens 624 mensen, waaronder 302 drug gerelateerde doodvonissen. Iran, liet een vooraanstaand politicus weten, heeft te maken met een grote invoer van drugs uit Afghanistan, vandaar hun harde opstelling. Maar, aldus Mohammad Javad Larijani, het regime overweegt de doodstraf voor drugsmokkelaars af te schaffen. Dat zal de EU, die tegen de doodstraf is, in staat stellen Iran te helpen de drugsmokkel tegen te gaan.

Op haar website schrijft Marieke Schaake: ‘Onder president Rohani is een tijdelijke overeenkomst over het nucleaire programma gesloten maar er zijn veel meer onderwerpen die op de agenda staan. Bovendien is de vraag wat nu volgt, zet de voorzichtige opening door of winnen isolatie en de hardliners? De Europese Unie moet van dit moment gebruik maken om ook over andere zaken te praten met Iran. In de eerste plaats moeten we ons richten op de erbarmelijke mensenrechtensituatie in het land maar ook over de rol die Iran speelt in de oorlog in Syrië. Door Hezbollah en het Assad regime te steunen staat het lijnrecht tegenover de EU.”

Hoewel Iran Ahmed Shaheed  – de VN-rapporteur over de mensenrechten in Iran – de toegang tot Iran ontzet, heeft Iran wel Navi Pillay – de VN-Hoge commissaris voor de mensenrechten – uitgenodigd in april Iran te bezoeken.

Lees verder:

Niet alleen focussen op nucleaire overeenkomst

Ook interessant:

http://www.youtube.com/watch?v=-zGI0eL1AWM

http://www.youtube.com/watch?v=Yg-dciChNE0&feature=youtu.be