Motie van wantrouwen tegen minister van Wetenschap

De gematigde minister van Wetenschap, Onderzoek en Technologie, overleeft motie van wantrouwen niet. Dat is een gevoelige nederlaag voor de Iraanse president Rouhani.

De Iraanse president Rouhani heeft een gevoelige nederlaag geleden in het parlement. Zijn minister van Wetenschap, Onderzoek en Technologie, heeft een motie van wantrouwen tegen hem niet overleefd. Minister Reza Faraji-Dana behoorde tot de gematigde politici.

De onderhandelingen tussen Iran en de zes westerse landen zullen begin september hervat worden, in de zijlijn van de opening van de Verenigde Naties. Er zullen op korte termijn ook gesprekken plaatsvinden met de buitenland secretaris van de Europese Unie, Catherine Ashton en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif. Indien nodig zullen er voorafgaand aan deze onderhandelingen expert meetings gehouden worden. Iran wil dat gedurende het overleg met de westerse landen alle sancties worden opgeheven.

Iran heeft bij monde van haar woordvoerder Marzieh Afkham, het Internationaal Atoomgezelfschap opgeroepen om de onderhandelingen niet te politiseren. Zij doelt met name op de strijd tegen IS. Iran steunt IS niet, maar is erop tegen dat andere landen in Irak interveniëren.Verder wees zij op het overleg met de directeur-generaal van het IAEA, die onlangs Teheran bezocht. Iran heeft toen gezegd bereid te zijn samen te werken met het IAEA. Tijdens de persconferentie na afloop van de besprekingen met het IAEA, veroordeelde zij  de schending van de wapenstilstand in Gaza door het Zionistisch bewind.

Lees verder:

Hervatting nucleaire onderhandelingen
Iran bereid mee te werken met IAEA

Minister van Wetenschap weggestemd