Naderende deadline voert spanning op

De deadline van 20 juli nadert snel, terwijl de onderhandelaars laten weten dat nog grote verschillen van mening overbrugd moeten worden. De mogelijkheid blijft bestaan om de deadline te verschuiven naar een andere datum.

De onderhandelaars in Wenen van Iran en de P5+1 landen hebben nog zes dagen om een overeenkomst te sluiten over het Iraanse nucleaire programma. Zowel de VS als Iran laten weten dat de geschillen nog steeds zeer groot zijn.”Over vrijwel alle essentiële zaken liggen onze meningen ver uiteen en lijken onoverbrugbaar”, aldus één van Iraans toponderhandelaars, Abbas Araqchi. De Amerikaanse minister van Buitenlanse Zaken John Kerry beaamt dit. Ook hij zei bij aankomst in Wenen, dat de opvattingen nog ver uiteen liggen. “Het is van vitaal belang om zeker te stellen dat het Iraanse kernprogramma uitsluitend gericht is op vreedzame doeleinden en niet op het ontwikkelen van kernwapens”, aldus Kerry. Hoe groot de geschillen zijn blijkt uit de uitspraken van de Opperste Leider, Ali Khamenei, die vorige week verklaarde dat Iran zijn verrijkingscapaciteiten wil uitbreiden voor zijn kerncentrales. Khamenei bepaalt de parameters voor de Iraanse onderhandelaars. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier zei tegenover journalisten, dat dit de laatste kans is op een lange termijn overeenkomst met Iran. “Het is nu aan Iran om te besluiten om al dan niet mee te werken aan een overeenkomst. De bal ligt op dit moment bij Iran”, aldus Steinmeier.

Indien de deadline van 20 juli niet gehaald wordt, kunnen partijen besluiten de deadline verschuiven. Op dit moment wordt daarover nog niet gesproken.

De Israelische premier Netanjahoe waarschuwt, dat elke overeenkomst met Iran, die het land in staat blijft stellen uranium te verrijken, catastrofaal zal zijn.

Om aan te geven dat grote belangen op het spel staan hebben Frankrijk, Engeland en Duitsland hun ministers van Buitenlandse Zaken naar Wenen afgevaardigd.

In de wandelgangen worden ook gesprekken gevoerd over de oorlog tussen Israel en Hamas.

 

Lees verder:

Westen en Iran: nog steeds onoverbrugbare verschillen van mening

Iran waarschuwt dat het mogelijk de onderhandelingen wil verlaten

Opinie: Overeenkomst met Iran van belang voor gehele regio