Obama wil zonder goedkeuring Congres verdrag sluiten met Iran

Het zal voor Obama een harde dobber zijn om een te sluiten overeenkomst met Iran door het Congres te loodsen. Hij zoekt naar mogelijkheden om buiten het Congres om een verdrag met Iran te sluiten.

Er is nog vijf weken te gaan voordat de deadline om een overeenkomst met Iran te sluiten verloopt. Het Amerikaanse ministerie van Financiën concludeert in een rapport, dat zij niet openbaar hadden willen maken, dat Obama zonder toestemming van het Congres de sancties van Iran kan opschorten. Diplomaten zeggen, dat Obama geen meerderheid zal krijgen om de sancties op te heffen. De leden van het Congres wensen betrokken te worden bij de politiek van Obama jegens Iran en zijn niet tevreden met alleen een adviserende rol. Echter, de overeenkomst met Iran zal waarschijnlijk geen formeel verdrag worden. Derhalve zal Obama geen goedkeuring  van het Congres nodig hebben.

Het uiteindelijke akkoord zal in Iran de goedkeuring moeten krijgen van de Revolutionaire Garde en van de opperste leider Ali Khamenei. Echter in een interview van afgelopen zomer zei  de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, dat het voor Obama moeilijker zal zijn de handen op elkaar te krijgen voor een te sluiten deal, dan voor de Iraanse onderhandelaars.

Lees verder:

Kan Obama deal sluiten met Iran zonder toestemming Congres