Opheffen sancties tegen Iran bemoeilijkt overeenkomst

Het opheffen van de sancties tegen Iran is voor Iran voorwaarde om een allesomvattende overeenkomst met de P5+1 landen te sluiten. Opheffen van de Amerikaanse sancties is echter problematisch.

Op dinsdag 18 maart is een nieuwe onderhandelingsronde van start gegaan tussen Iran en de P5+ l landen in Wenen. Er wordt niet verwacht dat een allesomvattende overeenkomst gesloten gaat worden met Iran. Deze ronde wordt voornamelijk gesproken over de visie die de deelnemende landen hebben over het nucleaire programma van Iran. Een derde onderhandelingsronde is al gepland op 7-9 april 2014.

Een belangrijk onderdeel in de onderhandelingen is het opheffen van de sancties tegen Iran. Ook al zou president Obama de sancties willen opheffen, dan nog heeft hij toestemming nodig van het Amerikaanse Congres. Opheffen van de sancties kan alleen plaatsvinden in ruil voor het beperken van de Iraanse nucleaire  activiteiten en het toestaan van VN-controle op het nucleaire programma van Iran. Het National Iranian  American Council analyseert de problemen om de sancties op te heffen.

Lees verder: Opheffen sancties tegen Iran complex.