Samenwerking Iran-VS in Iraakse crisis niet aannemenlijk

De directe besprekingen tussen VS en Iran in Genève zijn aanleiding tot speculaties over een mogelijke samenwerking tussen beide landen in de Iraakse crisis.

In de wandelgangen van de onderhandelingen tussen Iran en de P5+1 landen, die momenteel aan de gang zijn, wordt druk gespeculeerd over een mogelijke samenwerking tussen Iran en de VS om de Iraakse crisis te bezweren. In de betreffende landen wordt echter andere taal gebezigd. De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, John Boehmer, riep Obama op met een plan te komen hoe om te gaan met het sectarisch geweld in Irak, zonder daarbij Iran te betrekken.

Ook in Iran wordt door vooraanstaande politici uitgesloten om met de VS te overleggen over de Iraakse crisis. Eén van de Iraanse ministers, Mohsen Rezay, legde de schuld van de Iraakse crisis bij de VS, Israel en Saoedi-Arabië. “ISIS is een construct van de veiligheidsdiensten van deze drie landen”, aldus Rezay.

Ondertussen laten de onderhandelaars van de westerse landen en Iran over het Iraanse kernwapenprogramma weinig los over de voortgang van het overleg. Een Amerikaanse woordvoerder zei, dat “de manier waarop nu onderhandeld wordt maakt het mogelijk om tot een overeenkomst te komen”. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif liet weten, dat “als de andere partij de onderhandelingen ingaan met realistische doelstellingen, dan is een finale overeenkomst mogelijk”. De onderhandelingen duren tot vrijdag 20 juni.

Lees verder:

Iran: geen samenwerking met VS

VS: geen overleg met Iran over Iraakse crisis

Nog veel geschillen te overbruggen tussen westen en Iran

Opinie: wat kan de VS doen in Iraakse crisis.