VN blijft mensenrechten in Iran monitoren

Iran heeft woedend gereageerd op de verlenging van het mandaat van Ahmed Shaheed, de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten situatie in Iran.

Met 21 stemmen voor, 9 tegen en 16 onthoudingen heeft de VN-mensenrechtencommissie het mandaat van de speciale rapporteur voor de mensenrechten in Iran, Ahmed Shaheed, verlengd.  Voor stemden: Argentinië, Oostenrijk,  Botswana, Brazilië, Chiie, Costa Rica, Tsjechië, Estland, Frankrijk. Duitsland, Ierland, Italië, Mexico, Zuid-Korea, Montenegro, Nederland, Peru, Roemenië, Engeland en de VS.  Tegen stemden India, Indonesië, Kazakhstan, Pakistan, Rusland, Venezuela,Vietnam, China en Cuba. De Iraanse VN-ambassadeur, Mohsen Naziri Asl, reageerde woedend op het genomen besluit. In een verklaring zei hij: “De claim op basis waarvan de voorstemmers zich baseren is een mythe, zoals zij dat in het verleden al vaker hebben gedaan. Hun besluit laat zien hoe gepolitiseerd zij zijn als het gaat om mensenrechten”.

Ahmed Shaheed heeft begin maart gerapporteerd over de mensenrechten situatie in Iran. In zijn rapportage oordeelt hij hard. Iran verwijt hem echter dat hij geen informatie heeft ingewonnen uit de eerste hand. Shaheed wordt echter de toegang tot Iran ontzegd. De in New York gevestigde International Campaign for Human Rights in Iran heeft de beslissing om het mandaat an Shaheed te verlengen, toegejuicht. “De stemming laat zien dat er internationaal bezorgdheid bestaat dat de mensenrechten in Iran [onder Rouhani] niet verbeterd zijn”, aldus deze internationale organisatie. “Door het mandaat te verlengen stuurt de VN-mensenrechten commissie een sterke boodschap naar Iran, waarin zij duidelijk maakt dat woorden alleen niet genoegd zijn. De wereld moet echte verandering zien in de mensenrechten situatie in Iran” , aldus Hadi Ghaemi, directeur van de International Campaign.

Lees verder:

Weinig vooruitgang mensenrechten in Iran

Mandaat Shaheed verlengd