VN-rapporteur oordeelt hard over mensenrechten in Iran

De speciale VN-rapporteur, Ahmed Shaheed, voor de mensenrechten situatie in Iran heeft schokkend rapport uitgebracht over de mensenrechten in Iran.

Op 13 maart bracht de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran, Ahmed Shaheed,  zijn rapport uit over de mensenrechten in Iran. Zijn bevindingen zijn schokkend. Met name vindt hij het aantal executies alarmerend. Sinds 2011 zijn 1539 personen geëxecuteerd, waarvan rond de 160 sinds het aantreden van Rouhani. In 2013 zijn 687 mensen geëxecuteerd, waarvan 57 zijn opgehangen. De rapportage gaat ook in op de onafhankelijkheid van de rechtspraak. De rechters van het Revolutionaire Hof worden onder druk gezet door de veiligheid- en inlichtingendiensten. In het rapport valt ook te lezen hoe advocaten bedreigd en geïntimideerd worden, gevangen worden gezet en vervolgd worden als zij bij het Hof naar voren brengen, dat bekentenissen vaak onder dwang worden verkregen. Dat gebeurde o.a. met de mensenrechten advocaten Mohammad Olyaei Fard en Abdol Fatta Soltani.

Voor zijn rapportage interviewde Shaheed 130 personen in en buiten Iran. Het rapport concludeert dat veel van de schending van de mensenrechten plaatsvinden gedurende het voorarrest.

Oop 12 maart stuurden mensenrechten organisaties een oproep aan de lidstaten van de  VN-commissie voor de mensenrechten het mandaat van Ahmed Shaheed te verlengen. Zij vragen de lidstaten deel te nemen aan de beraadslagingen, de Interactieve Dialoog, met Shaheed op 17 maart en in te gaan op de door hem gesignaleerde ernstige schending van de mensenrechten in Iran.

 

Lees verder

Rapportage VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran.

Volledige rapport

Lijst Iraanse gevangenen

Case-studies

Brief aan VN-commissie voor de Mensenrechten

 

 

 

 

Op maandag 17 maart presenteert Shaheed aan de VN-commissie voor de Mensenrechten in Genève.