VS en Iran schaken op hoog niveau in het Midden-Oosten

De afgelopen dagen heeft er veelvuldig diplomatiek overleg plaatsgevonden over de opmars van ISIS in Irak en de Syrische burgeroorlog. Zowel de VS als Iran bieden aan Irak hun steun aan.

De afgelopen dagen heeft er veelvuldig diplomatiek overleg plaatsgevonden over de opmars van ISIS in Irak en de Syrische burgeroorlog. Zowel de VS als Iran bieden aan Irak hun steun aan. Iran heeft daarbij een dubbele agenda omdat het graag een deel van Irak onder zijn sjiitisch bewind  wil brengen. Iran levert inmiddels ook troepen en wapens aan de Syrische president Assad en Teheran probeert via Hezbollah meer invloed in Libanon te verkrijgen. De VS heeft op zijn beurt niet alleen 300 militairen naar Irak gestuurd, maar biedt ook tegen Assad rebellerende milities hulp aan. Vandaag voerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry overleg met zijn Saoedische en Jordaanse collega’s in Parijs.  De Fransen lieten bij monde van de vice-voorzitter van de Franse commissie Buitenland tegenover de Iraanse onderminister voor Arabische en Afrikaanse zaken weten, dat zij een belangrijke regionale rol voor Iran zien weggelegd om de problemen en crises in het Midden-Oosten op te lossen.

De crises en oorlogen  in het Midden-Oosten spelen zich af tegen de achtergrond van het nucleaire overleg tussen Iran en de  P5+1-landen, dat 2 juli in Wenen zal worden hervat. Deze nieuwe onderhandelingsronde zal moeten leiden tot een allesomvattend verdrag. De deadline is 20 juli, maar diplomaten hebben al laten doorschemeren, dat die deadline waarschijnlijk niet gehaald zal worden. Gegeven de huidige situatie in het Midden-Oosten is Iran er alles aan gelegen de beschikking te hebben over atoomwapens. Dat zal een game changer zijn in de Soenitische en Sji’itische verhoudingen. Iran heeft al de mogelijkheid om vrijwel elke hoofdstad in het Midden-Oosten met raketten te bereiken. Teheran zal dan ook niet snel gebruik zal maken van zijn nucleaire capaciteit. Immers, alleen al het feit dat Iran de beschikking heeft over atoomwapens biedt Teheran en zijn proxys Syrië, Libanon, Irak en Gaza voldoende bescherming tegen aanvallen van buiten.

Lees verder:

Iran breidt zijn invloed uit

Deadline nucleair overleg nadert

Frankrijk ziet belangrijke rol voor Iran

Iran en Libanon willen hun betrekkingen uitbreiden

Iran bereidt Irak te hulp te komen