VS ziet kansen voor nucleaire overeenkomst met Iran

Obama: Indien Iran de benodigde stappen zet om de wereld te laten zien, dat zijn atoomprogramma voor vreedzame doeleinden dient, zal het mogelijk zijn een overeenkomst met Iran te sluiten.

President Obama heeft in een videobooschap  ter gelegenheid van het Perzische Nieuwjaar het Iraanse volk gezegd, dat het mogelijk is een overeenkomst met Iran te sluiten. Iran zal dan te verifiëren stappen moeten zetten om het westen te overtuigen, dat zijn atoomprogramma louter en alleen bedoeld is voor vreedzame doeleinden. Hij voegde daaraan toe, dat hij geen illusie heeft dat de onderhandelingen eenvoudig zullen zijn.

In een reactie op Obama’s videobooschap hebben 22 democratische senatoren en één onafhankelijke senator laten weten zijn woorden te verwelkomen. Zij scharen zich achter zijn tweesporen beleid: onderhandelen en tegelijkertijd sancties handhaven. Eerder deze week hadden 83 senatoren laten weten, dat alleen dan een overeenkomst met Iran gesloten zal kunnen worden, indien daarin wordt opgenomen, dat Iran geen recht heeft om uranium te verrijken, zoals omschreven in het non-proliferatie verdrag.

Lees verder: Videoboodschap van Obama

Senatoren schrijven Obama